Breukstenen en keien

Breukstenen en ronde keien zijn de perfecte aanvulling voor elke tuin: breukstenen in schanskorven, keien als bodembedekker of ter decoratie van de vijver. Tip: Bestel zo'n 20% extra. Zeker voor het vullen van korven heeft u in de praktijk altijd iets meer nodig dan theoretisch berekend (i.v.m. mooie afvulling en wat verlies). Zie onderaan deze pagina voor meer informatie en advies met betrekking tot Breukstenen en keien.

Berekenen hoeveel u nodig heeft?

Filteren
 1. Keuze uit 3 formaten en 6 verpakkingen
 2. Keuze uit 1 formaat en 7 verpakkingen
 3. Keuze uit 1 formaat en 6 verpakkingen
 4. Keuze uit 1 formaat en 5 verpakkingen
 5. Keuze uit 1 formaat en 6 verpakkingen
 6. Keuze uit 1 formaat en 6 verpakkingen
 7. Keuze uit 1 formaat en 6 verpakkingen
 8. Keuze uit 1 formaat en 7 verpakkingen
 9. Keuze uit 1 formaat en 6 verpakkingen
 10. Keuze uit 1 formaat en 7 verpakkingen
 11. Keuze uit 1 formaat en 5 verpakkingen
 12. Keuze uit 2 formaten en 6 verpakkingen
 13. Keuze uit 2 formaten en 7 verpakkingen
 14. Keuze uit 3 formaten en 6 verpakkingen
 15. Keuze uit 1 formaat en 1 verpakking
 16. Keuze uit 4 formaten en 6 verpakkingen
 17. Keuze uit 1 formaat en 6 verpakkingen
 18. Keuze uit 1 formaat en 7 verpakkingen
 19. Keuze uit 1 formaat en 6 verpakkingen

Breuksteen of keien?

Wanneer kunt u het best kiezen voor breuksteen en wanneer het best voor sierkeien in de tuin? Het komt vooral neer op uw smaak. Wat vindt u het mooist? Breukstenen hebben een wat grovere uitstraling. Keien zijn net wat sierlijker en eleganter. Ook kan de tuinstijl een rol spelen bij de keuze tussen breukstenen of keien. In bijvoorbeeld een rotstuin of een prairietuin komen breukstenen, vanwege de grove uitstraling, beter tot hun recht. En in bijvoorbeeld een Japanse of natuurlijke/waterrijke tuin passen keien weer beter. Zo worden onder andere Maaskeien gewonnen in de Maas. Perfecte sierstenen dus voor in een omgeving met veel water.

Populaire toepassingen

Keien en breuksteen kunnen op veel verschillende manieren worden toegepast. Zo wordt de laatste jaren het gebruik van schanskorven gevuld met stenen steeds populairder. Breuksteen/keien als afscheiding van de tuin dus, zowel laag (om onderdelen van de tuin van elkaar te scheiden) als hoog (steenschuttingen). Ook wordt het steeds populairder om een borderrand te gebruiken.

Een andere populaire toepassing: breuksteen en keien in de tuin als bodembedekker in bijvoorbeeld een border. Wanneer er worteldoek onder de stenen wordt gelegd ontstaat een onderhoudsvriendelijk geheel. Ook worden sierstenen gebruikt als bodembedekker in grote plantenbakken.

Daarnaast worden sierkeien vaak gebruikt als decoratie in en rondom vijvers. Veel gekozen steensoorten voor de vijver zijn Basalt breuksteen, Canadian Slate breuksteen, Lavastenen en Maaskeien. Maar ook de andere steensoorten zijn hier natuurlijk prima voor te gebruiken. De randen van de vijver worden dan vaak bedekt met een laag stenen. Of de stenen worden juist op de bodem van de vijver gelegd.

Waarom keien op een plat dak

Een andere veelgebruikte toepassing zijn keien op een plat dak. Gebruik hiervoor geen breukstenen. De scherpe randen kunnen namelijk de dakbedekking beschadigen. Het gebruik van keien op een plat dak biedt meerdere voordelen. Zo voorkomen de keien dat de dakbedekking bij harde wind opwaait. Daarnaast voorkomen de keien ook dat de dakbedekking en de ruimte eronder erg heet worden wanneer de zon er voor langere tijd op staat. Ter vergelijking, een dak met bitumen dakbedekking wordt op een zomerse dag zo’n 75 graden Celsius. Een dak met EPDM dakbedekking wordt dan 60 graden Celsius. Een dak met EPDM dakbedekking én dakkeien wordt zo’n 45 graden Celsius. Op daken worden vaak bonte steensoorten gebruikt, zoals Limburgs witte keien en Maaskeien.

Hoeveel sierkeien / breukstenen heb ik nodig?

Met behulp van onze rekentool bepaalt u heel eenvoudig hoeveel stenen u nodig heeft. In deze rekentool vult u de breedte en de lengte van het oppervlak waarop de stenen komen te liggen in. Ook vult u de gewenste laagdikte in. Wat betreft breukstenen/keien raden we een laagdikte van minimaal 10 centimeter aan. De tool berekent vervolgens hoeveel kg en hoeveel m3 u nodig heeft. Gaat u een schanskorf vullen dan vult u bij de laagdikte de diepte van de korf in. Bij de lengte en de breedte voert u de hoogte en de breedte van de korf in. Let op: wanneer u sierkeien of breukstenen koopt voor een schanskorf dan is het belangrijk dat de stenen groter zijn dan de maaswijdte van de korf. Kies dus het juiste formaat. Dit om te voorkomen dat de stenen uit de korf vallen. Bestelt u ook altijd zo’n 20% meer dan dat u oorspronkelijk nodig heeft. Op die manier kunt u de schanskorven altijd mooi afvullen.

Hoe kan ik witte keien reinigen?

Breukstenen en keien kunnen na enige tijd wat groen worden. Zeker wanneer ze op een schaduwrijke / vochtige plek liggen. Hiervoor kunt u het best groene aanslag verwijderaar gebruiken (verkrijgbaar bij een tuincentrum). Om groene aanslag zoveel mogelijk te voorkomen kunt u de stenen het best op een zonrijke plek leggen én ze regelmatig omdraaien / doorharken. Bekijk hier ons hele assortiment witte stenen.

Hoe worden breukstenen en keien geleverd?

Breukstenen en sierkeien bestelt u snel en eenvoudig online. Deze zijn leverbaar in verschillende soorten bags: van handige 20kg bags tot losgestort voor grote hoeveelheden. De stenen zijn verkrijgbaar in verschillende formaten, van handzame formaten tot zeer grove stenen. Wij leveren deze binnen enkele dagen bij u thuis. De levering van keien/breukstenen in bags vindt plaats met een stenentrailer. De hebben een lengte van +/-18 meter. De bags worden op een door u gewenste plek neergezet (mits mogelijk). Losgestorte leveringen worden gedaan door middel van een kiepwagen. De keien/breukstenen worden op een door u gewenste plek, mits mogelijk, gestort. Twijfelt u aan de bereikbaarheid van de locatie, neemt u dan vooraf even contact met ons op. We bekijken dan samen met u hoe en waar we het best kunnen leveren.

Breuksteen en keien online bestellen

Wanneer u hulp of advies nodig heeft bij het kopen van uw breukstenen en/of sierkeien dan kunt u altijd contact met ons opnemen. We beantwoorden al uw vragen en voorzien u graag van advies. In onze webshop vindt u stenen in allerlei formaten: van kleine keien tot grote breukstenen. Ben u op zoek naar een kleiner formaat? Bekijkt u dan ons Siergrind en siersplit.

Populaire steensoorten

Ardenner breuksteen, Basalt breuksteen, Crystal White breuksteen / Crystal white keien, Grauwacke breuksteen, Lava breuksteen, Maaskeien / Moraine keien, Yellow Sun breuksteen.

Populaire kleuren breuksteen en keien

Bonte keien, grijze breuksteen, grijze keien, witte breuksteen, witte keien en zwarte keien.