Brandhout

Gedroogd brandhout kopen tegen een scherpe prijs en binnen 2 werkdagen thuisbezorgd. De houtblokken van ons eersteklas haardhout zijn ± 33 cm lang (Beukenhout) en ± 25 cm lang (Eikenhout), gedroogd en gestapeld. Ons brandhout heeft een hoge verbrandingwaarde en zorgt voor constante en langdurige warmte.

Brandhout kopen

Bij Amagard.com zijn we gespecialiseerd in de levering van houtpellets en brandhout voor uw kachel. Profiteer van onze eigen voorraad, onze scherpe prijzen & de snelle levering!
Filteren
Ons brandhout wordt binnen 2 werkdagen thuisbezorgd en is direct te gebruiken. Het haardhout is namelijk gedroogd. Het vochtpercentage in het hout is teruggebracht tot ongeveer 20%. Hout met een vochtpercentage van 20% is het beste hout om te stoken. Of u dit nu in de openhaard wilt doen, in de houtkachel of in een vuurschaal / vuurkorf. Ons stookhout is overal voor te gebruiken.

 

Hoe lang brandt brandhout?

Hoe lang het brandhout brandt is afhankelijk van het soort hout. Het stookhout dat u in onze webshop vindt is beukenhout en eikenhout. Het voordeel van beukenhout en eikenhout is dat het wat langer brandt dan bijvoorbeeld elzenhout en berkenhout. Het is moeilijk om exact aan te geven hoe lang u met een blok stookhout doet. Het is, naast het soort hout, ook afhankelijk van het vochtpercentage. En natuurlijk van de manier waarop het hout wordt gestapeld en gestookt. Maar om u een indicatie te geven: 1 blok openhaardhout (beuken/eiken) brandt +/- 1,5 tot 2 uur.

U heeft wel enige invloed op de brandduur. Hoe meer zuurstof u toelaat, hoe meer en sneller het hout zal branden. Echter, te weinig zuurstof is ook niet wenselijk. Het hout zal dan gaan smeulen en roken in plaats van branden. In het geval van een openhaard of vuurschaal/-korf is de zuurstoftoevoer lastig of niet te regelen. In het geval van een houtkachel wel.

Hoe stook ik haardhout zo veilig mogelijk?

 

Veiligheid boven alles. Wanneer u haardhout gaat stoken dat is veiligheid het allerbelangrijkst. We geven u daarom graag wat tips zodat u op een veilige manier kunt genieten van een lekker vuurtje:

 

  • Gebruik nóóit vloeibare brandstoffen zoals spiritus. Brandbare vloeistoffen kunnen steekvlammen veroorzaken en dat is levensgevaarlijk. Gebruik altijd aanmaakhout en houtwol.
  • Stook alleen droog openhaardhout dat onbehandeld/ongeverfd is. Gedroogd brandhout met een vochtpercentage van +/- 20% is perfect. Natter hout zorgt voor veel rookontwikkeling en roetaanslag. En dat is schadelijk voor de gezondheid. Daarnaast verhoogt roetaanslag de kans op schoorsteenbrand. Ook bij het stoken van behandeld/geverfd hout komen veel schadelijk stoffen vrij. Niet wenselijk dus. In een houtkachel, openhaard of vuurschaal/-korf mag alleen onbehandeld en ongeverfd hout worden verbrand. Gebruik dus alleen hout dat hiervoor bestemd is, zoals ons Beuken brandhout of Eiken brandhout.
  • Zorg voor frisse lucht en zorg ervoor dat rook weg kan. Zet altijd een raam (het liefst een aantal) op een kier zodat er altijd frisse lucht in huis komt. Ventileren voorkomt dat schadelijk stoffen zich ophopen in huis. Zorgt er daarnaast voor dat de rook die vrijkomt makkelijk wegkan. Zorg dus dat het rookkanaal altijd schoon en vrij is. Laat minimaal 1 keer per jaar de schoorsteen vegen.
  • Zorg altijd voor voldoende zuurstof. Wanneer er voldoende zuurstof aanwezig is dan zal het stookhout volledig verbranden. En dat is goed. Wanneer de rook wit is en de vlammen niet flakkeren / heldergeel zijn dan is dat een goed teken. Wanneer de vlammen flakkeren en de rook gekleurd is (grijs/zwart/blauw) dan is dat géén goed teken. De verbranding van het kachelhout is dan onvolledig. Hierdoor komen er meer schadelijke stoffen vrij. Zorg in dat geval voor meer zuurstof. Dit is bij een openhaard niet mogelijk, enkel bij een houtkachel.
  • Laat het vuur altijd uit zichzelf doven. Wanneer het vuur vroegtijdig wordt gedoofd, door bijvoorbeeld de luchttoevoer te verminderen, dan komen er meer schadelijke stoffen vrij. Laat het vuur ook nooit onbeheerd achter. Ga dus niet het huis uit of ga niet slapen voordat het vuur volledig uit is.
  • Wanneer u buiten haardhout gaat stoken in bijvoorbeeld een vuurkorf of vuurschaal, doe dit dan niet als het mistig of helemaal windstil is. De rook zal dan rondom huis blijven hangen. En niet alleen uzelf heeft er dan last van, ook de buurt. Ga ook niet buiten stoken wanneer het erg hard waait.
  • Wanneer u bovenstaande tips gebruikt dan stookt u op een verantwoorde manier. Maar neem altijd het zekere voor het onzekere: zorg dat u blusmiddelen, zoals een blusdeken en een brandblusser, binnen handbereik hebt liggen/staan. Mocht er onverhoopt iets gebeuren dan kunt u altijd ingrijpen.

Brandhout kopen

Het brandhout in onze webshop wordt binnen 2 werkdagen gratis bij u thuisbezorgd. Het hout is gestapeld op een halve pallet of hele pallet. Ook brandhout kopen doet u bij Amagard!