Grindmatten

Door grindmatten (ook wel grindroosters, grindplaten of honingraatmatten genoemd) te gebruiken zorgt u voor een spoorvrij en stabiel grindoppervlak. Hierdoor kunt u prettig over uw oprit rijden of over uw tuinpad lopen en fietsen. U kunt grindroosters heel eenvoudig zelf aanleggen. In onze webshop vindt u grindmatten met worteldoek (Eurogravel®) en zonder worteldoek (Easygravel®). U bestelt grindmatten snel en eenvoudig online bij Amagard per m2. Een aantal grindroosters zijn in pakketten te bestellen en u kunt profiteren van volle pallet aanbiedingen grindmatten. Ook wanneer u het perfecte gazon of grasveld aan wilt leggen kunt u bij ons terecht. Kijkt u hiervoor bij onze grasdallen. Meer tips, informatie en advies met betrekking tot grindmatten en de aanleg daarvan vindt u onder de producten op deze pagina (klik hier). Op zoek naar matten voor een paardenbak/rijbak? Bekijk dan onze paddockplaten.

Filteren
 1. Special Price € 9,99 was € 11,95
 2. Special Price € 10,99 was € 13,99
 3. Special Price € 430,00 was € 475,00

Verschillende soorten grindmatten: grindmatten met worteldoek en grindmatten zonder worteldoek

Wilt u grindmatten kopen voor bijvoorbeeld uw oprit, parkeerplaats of tuinpad, dan heeft u bij Amagard de keuze uit twee soorten matten:

 • 1. Easygravel® grindmatten, een zeer voordelige grindmat en leverbaar in twee formaten.
 • 2. EuroGravel® grindmatten, aan deze matten zit anti-worteldoek bevestigd. Er zijn twee varianten beschikbaar, de EuroGravel® PLUS (een zeer voordelige en kwalitatief zeer goede grindmat welke belast kan worden door auto's) en de EuroGravel® PRO (ook geschikt voor belasting door bijvoorbeeld vrachtwagens).

Alle soorten honingraatmatten / grindroosters zijn van hoge kwaliteit en bestand tegen de belasting van auto's. De EuroGravel® PRO en Easygravel® 3XL zijn bestand tegen belasting van vrachtwagens. Het verschil tussen de EuroGravel® grindmatten en de Easygravel® grindmatten zit hem in het worteldoek. Wanneer u menggranulaat als fundering/ondergrond gebruikt dan is worteldoek niet noodzakelijk (echter reduceert dit wel het benodigde onderhoud). Wanneer u zand gebruikt als ondergrond dan raden wij u aan altijd worteldoek te gebruiken. De EuroGravel® grindroosters zijn voorzien van worteldoek. Het voordeel is dan dus dat u dit niet los aan hoeft te leggen. Dit worteldoek is waterdoorlatend. Hierdoor kan het water bij regenval goed weglopen.

De EuroGravel® PLUS

De EuroGravel® PLUS grindmatten zijn kwalitatief zeer goed én zijn daarnaast erg voordelig geprijsd. Deze grindmatten kunnen belasting door auto's prima aan. Wanneer u dus een oprit of parkeerplaats wilt aanleggen welke belast gaat worden door auto's dan kunnen we de EuroGravel® PLUS grindmatten van harte aanbevelen!

Wanneer is het verstandig om grindroosters te gebruiken?

Grindmatten zijn perfect voor het creëren van een stabiele ondergrond bij de verwerking van uw grind of split. Door grindmatten te leggen zorgt u voor een prettig beloopbaar en goed berijdbaar geheel. Het zorgt ervoor dat u niet wegzakt in het grind. Kortom, grindmatten zorgen voor meer stabiliteit bij (lichte en zware) belasting. Dus ook als u met bijvoorbeeld een auto, vrachtwagen of bus over het grind rijdt zullen er geen verzakkingen optreden. De grindroosters voorkomen kuilen en spoorvorming in het grind of split. Er zijn dus een aantal situaties waarin het verstandig is om grindroosters te leggen. Deze situaties hebben we voor u op een rijtje gezet.

Grindmat voor de oprit

Met name op plekken waar er sprake is van een (hele) zware belasting is het verstandig om grindroosters neer te leggen. Bent u dus van plan uw oprit aan te leggen door middel van grind of split, dan raden we u aan grindmatten onder het grind/split te leggen. Dit zorgt niet alleen voor meer grip, het voorkomt ook dat er bandensporen te zien zijn in het grind of split. Uw oprit blijft er op die manier dus altijd strak uitzien, ook al wordt het oppervlak regelmatig belast door een auto. Ook wordt er over een oprit vaak gefietst. De grindmatten zorgen voor stabiliteit waardoor het ook een stuk comfortabeler wordt om over het grind te fietsen; u zakt niet weg. Ook rolstoelgebruikers kunnen door de honingraatmatten veel eenvoudiger en comfortabeler over het grind rijden.

Grindmat voor een parkeerplaats

Ook hier is er uiteraard sprake van een zwaardere belasting van het grindoppervlak. Ook hier is het dus verstandig om grindroosters aan te brengen voor extra stabiliteit.

Grindmat voor een tuinpad

Maar, ook in gevallen van lichtere belasting kunnen grindmatten van toegevoegde waarde zijn. Zo bieden de honingraatmatten ook voordelen onder een tuinpad van grind waarover u vaak loopt. Wanneer u over een grindpad loopt waar geen Grindroosters onder liggen, zult u merken dat u vrij ver wegzakt in het grind. Grindmatten voorkomen het wegzakken. Gevolg is dat u veel comfortabeler over het grind kunt lopen. Dat is met name prettig wanneer u regelmatig over het tuinpad loopt, bijvoorbeeld naar uw schuur of poort.

Wanneer u het grind of split enkel en alleen gebruikt als siergrind/-split, in de tuin dus, dan zijn grindmatten niet nodig.

Het gebruik van grindmatten op een helling

Wat wellicht goed is om te weten; grindmatten kunnen ook geplaatst worden op een helling (helling van maximaal 15%). Bij de aanleg van de grindmatten moeten dan wel lange, stevige grondpennen worden gebruikt om ze stevig vast te zetten. Bij hellingen adviseren we het model Easygravel®, daar deze matten aan elkaar te klikken zijn.

Wat voor grind/split is geschikt voor de grindroosters?

In principe zijn alle soorten grind en split geschikt voor de grindroosters. Wilt u dus grindmatten leggen onder bijvoorbeeld Ardenner split, Basalt split of Castle grind dan kan dat zeker. Het enige waarop gelet dient te worden is het formaat van het grind. Grind/split groter dan bepaalde formaten zijn namelijk niet geschikt voor het gebruik in combinatie met de grindmatten. Zie hiervoor het onderstaande overzicht.

       Easygravel® Grindmatten           Eurogravel® Grindmatten     
Formaat van het grind Maximaal 32mm Maximaal 25mm
Formaat van het split Maximaal 25mm Maximaal 20mm

 

Grindmatten: voordelen

De voordelen van grindmatten op een rijtje:

 • Stabiliteit wanneer u met een fiets over het grindoppervlak rijdt
 • Stabiliteit wanneer u met een rolstoel over het grindoppervlak rijdt
 • Het loopt comfortabeler dan een split-/grindoppervlak zonder grindmatten
 • Het voorkomt spoorvorming bij zware belasting (auto/vrachtwagen)
 • Het voorkomt kuilen bij zware belasting (auto/vrachtwagen)

 

Hoeveel grindroosters heb ik nodig?

Wij rekenen precies voor u uit hoeveel grindroosters u nodig heeft. Het enige dat wij hiervoor van u nodig hebben is het aantal vierkante meter waarop de grindmatten moeten komen te liggen. Aan de hand daarvan bepalen we het benodigde aantal grindmatten.U bestelt uw grindroosters dus per vierkante meter.

Wat zijn markeerdoppen?

In onze webshop vindt u ook markeerdoppen voor de EasyGravel® grindplaten. Deze markeerdoppen kunt u gebruiken om bijvoorbeeld parkeerplekken op een oprit te markeren. U kunt de witte doppen eenvoudig aanbrengen op de honingraatmatten./

Hoe leg ik de grindmatten?

Het leggen van grindmatten is een 3-delig proces. We geven u hier een korte beschrijving zodat u een idee hebt hoe het in zijn werk gaat. Op ons blog vindt u een uitgebreidere uitleg van het aanleggen van grindmatten. Ook vindt u op de productpagina’s instructiefolders.

 • Stap 1: Fundering onder de platen. Voordat u de grindmatten legt dient u een funderingslaag aan te brengen. Voor siertoepassingen / oppervlakken met een lichte belasting is een aangetrilde zandlaag voldoende. Onder een zwaar belast oppervlak is een wat stevigere fundering nodig, zoals bijvoorbeeld menggranulaat.
 • Stap 2: Het leggen van de grindmatten. U legt de grindmatten in halfsteensverband (zoals een gemetselde muur). U kunt de grindmatten gewoon afzagen mocht dit nodig zijn. De matten worden door middel van een kliksysteem aan elkaar gekoppeld (het geval bij Easygravel), of gewoon los aan elkaar gelegd (bij de EuroGravel roosters). U kunt aan de randen borderrand gebruiken zodat de grindroosters niet verschuiven. Tevens houdt dit het grind op de plek. De matten kunt u daarnaast  ook vastzetten met grondpennenn. De grindmatten kunnen bij warme temperaturen wat uitzetten. Leg ze dus niet te strak tegen elkaar of tegen de rand. Wat betreft de snelheid van het leggen kunt u uitgaan van ongeveer 80-100m2 per uur. Uiteraard kan dit per persoon anders zijn.
 • Stap 3: Breng het grind/split aan. Verdeel het grind of split en houd een laagdikte van +/- 5cm aan (zodat u de grindmatten niet meer ziet).

Wat zijn grasplaten/grasroosters/grasdallen?

In onze webshop vindt u ook grasplaten/grasroosters. Deze roosters kunt u gebruiken om een perfect gezaaid gazon of grasveld te creëeren. De grasroosters zorgen voor een spoorvrij en plasvrij grasoppervlak. Ook deze roosters zijn waterdoorlatend en eenvoudig te leggen. Ze zijn bestand tegen zeer zware belasting en daarom ook geschikt voor op een parkeerterrein.

Waarvan zijn de grindmatten gemaakt

Bij Amagard vindt u dus alleen kunststof grindmatten. Al onze grindmatten zijn gemaakt van PP-kunststof (Polypropeen kunststof). Het voordeel van een grindmatje van kunststof is dat het erg licht is. Hierdoor kunt u de grindmatten heel eenvoudig zelf leggen én ook weer verwijderen of anders leggen!

Grindmatten kopen

Wilt u graag advies of heeft u een speciale aanvraag? Of heeft u een andere vraag met betrekking tot de aankoop van grindroosters/grasplaten? Neemt u dan vooral contact met ons op. Onze deskundige adviseurs helpen u graag verder!

Beschikbare kleuren grindmatten

Groene grindmatten (grasdallen), witte grindmatten, zwarte grindmatten.