Tuinafboording

In ons assortiment tuinafboording vindt u de Multi-Edge afboording en de Ecolat afboording. U maakt uw tuin extra bijzonder met een afboording om bijvoorbeeld uw gras, bloemperk of grindoppervlak van andere tuindelen te scheiden. U steekt eenvoudigweg (de pinnen) van de afboording op de gewenste scheidingslijn in de grond of het gras en u heeft uw scheiding gecreëerd. Dit belooft absoluut een stijlvolle toevoeging te zijn aan uw tuin. Kiest u naar uw eigen smaak het gewenste materiaal (kunststof of metaal) en de gewensite uitvoering. Heeft u bijvoorbeeld een witte kleur grind dan past de witte uitvoering hier perfect bij. Tuinafboording van metaal is lekker licht en veel stijlvoller dan bijv. een betonnen afboording (zie de Multi-Edge METAL en de Multi-Edge ADVANCE). Tuinafboording van kunststof is ook licht/stijlvol en daarnaast zeer flexibel (zie de Multi-Edge FLEX, de Multi-Edge ECO en de Ecolat).

Filteren
 1. Special Price € 1.899,00 was € 2.041,99
 2. Special Price € 1.975,00 was € 2.298,00

Wat is Tuinafboording?

Tuinafboording is een naam voor alle soorten materialen die kunnen worden gebruikt als fysieke afgrenzing van uw tuin of onderdelen van uw tuin. Het wordt ook wel kantopsluiting of borderrand genoemd. Tuinafboording zorgt voor een mooie afwerking van uw tuin. Daarnaast heeft het ook nog een praktisch nut. Het houdt namelijk grind, split, bestrating en andere materialen op de juiste plek; Afboording zorgt er bijvoorbeeld voor dat de kiezelsteentjes niet wegrollen van het tuinpad in de tuin (of andersom). Maar er zitten nog een aantal voordelen aan. Deze voordelen van tuinafboording hebben we voor u op een rijtje gezet:

  • - Tuinafboording grenst uw tuin, of onderdelen van uw tuin, heel mooi af. Uw tuin krijgt hierdoor een hele mooie en strakke uitstraling.
  • - Tuinafboording zorgt ervoor dat u geen randen ziet van bijvoorbeeld kunstgras of het gazon.
  • - Tuinafboording houdt alles op de plek. Wanneer u bijvoorbeeld een grindpad aanlegt en dit afgrenst met kantopsluiting dan voorkomt deze borderafscheiding dat de kiezelsteentjes van het pad af rollen wanneer u er bijvoorbeeld overheen loopt.
  • - Tuinafboording houdt ook planten op de plek. Wanneer u bijvoorbeeld kruipende planten in de tuin heeft staan en deze afgrenst met kantopsluiting dan voorkomt u dan de planten makkelijk over uw tuinpad heen groeien.

Wanneer doe ik er verstandig aan tuinafboording te gebruiken?

Er zijn meerdere situaties waarin tuinfboording een nuttige toevoeging is:

Kunstgras
Bij de aanleg van kunstgras: de kantopsluiting werkt de vaak minder sierlijke randen van het kunstgras weg. De tuinafboording kan dan dienen als afscheiding tussen het kunstgras en de siertuin. Ook biedt dit het kunstgras bescherming tegen harde wind en stoten.

Gazon van natuurlijk gras
Ook wanneer u een gazon aanlegt van natuurlijk gras in plaats van kunstgras biedt kantopsluiting u voordelen. Het bedekt de vaak wat minder sierlijke rand van het gras en het houdt het gras op de plek. Kantopsluiting voorkomt dat het gras snel over uw tuinpad of tuin groeit. Kantopsluiting voor uw gazon bieden we dus ook.

Tuinpad of terras van grind/split
Wanneer u een terras of tuinpad van grind/split, bijvoorbeeld Ardenner split of Basalt split, gaat aanleggen is tuinafboording ook van toegevoegde waarde. Als naast het grindpad bijvoorbeeld een siertuin ligt met zwarte grond dan voorkomt de kantopsluiting dat de kiezelsteentjes de tuin in rollen.

Oprit/parkeerplaats
Wanneer u een oprit of parkeerplaats met grind of split aan gaat leggen kunt u ervoor kiezen grindmatten onder de kiezels te plaatsen. Wij raden u aan om de zijkanten van de oprit of parkeerplaats af te grenzen met tuinafboording. Dit biedt twee voordelen; ten eerste houdt het, net als in het geval van een kiezelpad of siertuin met kiezels, de steentjes op de plek en ten tweede zet de kantopsluiting de grindmatten vast. Leg de grindmatten niet strak tegen de afboording aan, maar laat er een paar centimeter tussen. Bij warm weer kunnen de grindmatten namelijk wat uitzetten en wanneer er geen voeg aanwezig is kunnen ze hierdoor beschadigen.

Moestuin of vijver
Ook voor het afperken van uw moestuin of vijver kunt u tuinafboording gebruiken.

Welke soorten zijn er en welke soort tuinafboording kan ik het best pakken?

Tuinafboording komt in verschillende materialen voor. Bij Amagard hebben we er voor gekozen borderrand aan te bieden van kunststof en van staal. Afboording van deze materialen biedt namelijk enkele voordelen ten opzichte van afboording van bijvoorbeeld beton; tuinafboording van kunststof/staal is flexibel en het materiaal is veel lichter. Dit beiden maakt het aanleggen ervan eenvoudiger én het is mogelijk om figuren en bochten aan te leggen.

Tuinafboording staal

Eén van de soorten tuinafboording die u in onze webshop vindt is de tuinafboording van metaal. U vindt deze onder de naam Multi-Edge (Multi-Edge METAL en Multi-Edge ADVANCE). Het voordeel van dit materiaal is dat het erg stevig is en dat het een hele strakke uitstraling heeft. De Multi-Edge METAL is verkrijgbaar in meerdere varianten: verzinkt staal, wit, zwart, RVS en Cortenstaal. De Multi-Edge ADVANCE is van verzinkt staal. Aan de Multi-Edge METAL zijn al grondpennen bevestigd. Hiervoor zijn geen losse grondpennen nodig. Eenvoudig in aanleg dus. De Multi-Edge ADVANCE beschikt over een slim koppel- en aanlegsysteem waardoor ook de aanleg daarvan eenvoudig is. De Multi-Edge ADVANCE is hoger dan de Multi-Edge METAL. Deze valt dus meer op. 

Cortenstaal kantopsluiting

Cortenstaal kantopsluiting heeft een speciale behandeling gehad waardoor de toplaag van het staal roest. Dit roesten wordt overigens beperkt tot die toplaag. Dit zorgt voor een kenmerkende kleur en een authentieke uitstraling terwijl de kwaliteit gewaarborgd blijft.

Borderrand kunststof

Daarnaast kunt u ook bij ons terecht voor een borderrand van kunststof (en borderrollen van kunststof). U vindt dit type terug onder de namen Multi-Edge FLEX, Multi-Edge ECO (gerecycled kunststof) en Ecolat (gerecycled kunststof). Kunststof borderrand is iets voordeliger dan de stalen variant en is zeer geschikt om scherpe bochten/ ronde figuren mee te maken.

Welk type tuinafboording kan ik best kopen?

Laten we voorop stellen dat zowel kunststof als stalen tuinafboording in alle gevallen bruikbaar zijn. Wel is het zo dat de kunststof varianten (Multi-Edge FLEX, Multi-Edge ECO en Ecolat) net wat flexibeler zijn. Wanneer u dus veel gaat werken met bochten en/of ronde figuren in uw tuin dan is de bijvoorbeeld de Multi-Edge FLEX net wat eenvoudiger qua aanleg. Maar met stalen kantopsluiting (Multi-Edge METAL en Multi-Edge ADVANCE) is het ook mogelijk. Wel heeft stalen kantopsluiting een net wat strakkere uitstraling. Wat dat betreft is het dus een kwestie van smaak.

Hoe hoog is kantopsluiting?

De hoogte van de kantopsluiting is afhankelijk van het type:

  • Multi-Edge METAL (staal): de hoogte is 17,5cm, inclusief de reeds bevestigde pinnen. De hoogte exclusief de pinnen is 7,5cm. Hiervan gaat nog 3cm de grond in. Er steekt dan dus nog zo’n 4 á 4,5cm boven de grond uit.
  • Multi-Edge ADVANCE (staal): de hoogte is 20 cm. De grondpennen zijn 40 cm hoog (waarvan 24cm de grond in gaat). Van de kantopsluiting zelf gaat minimaal 10cm de grond in, waardoor er maximaal 10cm boven de grond uitsteekt.
  • Multi-Edge FLEX (kunststof): de hoogte is 5,5cm of 7cm (leverbaard in twee hoogtes). Per meter worden 4 grondpennen meegeleverd. Daarmee zet u de kantopsluiting vast in de grond.
  • Multi-Edge ECO (kunststof): de hoogte is 14cm. 2/3 daarvan gaat in de grond. Er blijft dan ongeveer 5cm over. Deze 5cm steekt dus boven de grond uit.
  • Ecolat (kunststof): de hoogte is 14cm. 2/3 daarvan gaat in de grond. Er blijft dan ongeveer 5cm over. Deze 5cm steekt dus boven de grond uit.

Hoeveel meter tuinafboording heb ik nodig?

Voor de Multi-Edge ADVANCE, de Multi-Edge FLEX, de Multi-Edge ECO en de Ecolat is dit gelijk aan het aantal strekkende meter waarvoor u tuinafboording nodig heeft. Wilt u dus 40 strekkende meter gazon afboorden, dan heeft u ook 40 meter tuinafboording nodig. Voor de Multi-Edge METAL ligt dit net wat anders omdat de losse stukken bij het aanleggen wat overlappen. Dit vanwege het koppelsysteem. Om uit te rekenen hoeveel meter Multi-Edge METAL nodig is, deelt u het aantal strekkende meter waarvoor u kantopsluiting nodig heeft door 0,95. Dit heeft dus te maken met de overlappende uiteinden (overlap van 5cm).

Voorbeeld: U wilt 40 strekkende meter gazon afboorden met Multi-Edge METAL. U heeft dan 40 / 0,95 = 42,11 meter nodig.

Hoe leg ik tuinafboording aan?

Ook dit is afhankelijk van het type kantopsluiting. Voor allebei de soorten hebben we een document met daarin een uitleg over het aanleggen: