Welk grind of welke keien kan ik gebruiken als dakgrind?

Grind wordt vaak toegepast op daken en dient als ballast. Dakgrind ziet u op het platte dak van garages, woonhuizen of dakterrassen. Weersomstandigheden zijn de grootste oorzaken van daklekkages. Dakgrind wordt gebruikt om de constructie van het dak in goede conditie te behouden. Doordat kiezelstenen zwaar zijn wordt alles op zijn plaats gehouden als het stevig waait. Ook voorkomt u met dakgrind directe UV-straling op het dak, waardoor u slijtage van het dak tegengaat. Het is belangrijk dat u geen scherpe materialen gebruikt als dakbedekking die gaten zouden kunnen veroorzaken. Door de ronde vorm van grind is dit ideaal te gebruiken op plat dak.

Door de ronde en gladde vorm van het grind is het goed waterdoorlatend en voorkomt u lekkages in het dak. Maar welk grind of welke keien kunt u als dakgrind gebruiken op een plat dak? U leest het in dit artikel.

Welk grind als dakgrind?

Als u grind op het dak gaat toepassen dan moet u stenen kiezen die groot genoeg zijn en rond van vorm, neem een maat van minimaal 8 mm, bijvoorbeeld 8/16 of 16/32. Niet alle soorten grind of keien zijn geschikt om te gebruiken als dakgrind. Welk grind of welke keien kunt u toepassen op het plat dak:

Alpengrind Alpengrind
Een mooie bonte kleurenmix met zeer ronde vorm. Met het formaat 8/16 is deze ideaal als dakgrind.
Beach Pebbles zwart Beach Pebbles zwart
Zeer ronde steen met een mooi donkere antraciete kleur. In verschillende formaten, vanaf 8/16 te gebruiken als dakgrind.
Castle grind Castle grind
Een grindsoort met zeer ronde vorm en mooie beige, champagne kleur. Sierlijk in tuin, terras of als grind op het dak.
Cordoba grind Cordoba grind
Een mooie siergrind met egaal beige kleur. Met een mooi formaat van 12/18 goed te gebruiken als grind voor op een plat dak.
Flat Pebbles Flat Pebbles
Deze bijzondere siergrind heeft een mooie egaal grijze kleur en is ideaal op het dak door de ronde en platte vorm.
Rijngrind Rijngrind
De meest gebruikte en meest voordelige soort die als grind op daken gebruikt wordt is de Rijngrind. Deze grind heeft een bonte kleurenmix en is zeer rond.
Nero Ebano grind Nero Ebano grind
Een mooie donkergrijze, antraciete ronde siergrind. Niet alleen perfect voor op het plat dak maar ook als siergrind!
Nordic grey grind Nordic grey grind
Mooie egaal grijze stenen met zeer ronde vorm: mooi op terras, siertuin en op het dak!
Rosso Verona grind Rosso Verona grind
Unieke oranje-roodroze grindsoort met warme uitstraling en hoge kleurvastheid!
Rouge Belge grind Rouge Belge grind
Mooie roze-rode-grijze grindsoort met landelijke uitstraling en lang kleurbehoud op zonrijke oppervlakken!

 

Hoeveel dakgrind heb ik nodig?

Gaat u grind op uw plat dak leggen dan vraagt u zich af hoeveel dakgrind u nodig heeft en hoe dik dakgrind moet liggen. Als laagdikte wordt meestal 3 tot 4 cm aangehouden, daarmee is het zwaar genoeg om het niet te laten wegwaaien. Het uitrekenen van de benodigde hoeveelheid dakgrind is dan ook eenvoudig:

lengte x breedte x laagdikte (in meters)

Is uw dak oppervlakte bijvoorbeeld 10 bij 12m, en gebruikt u een laagdikte van 4 cm, dan is de som als volgt: 10 x 12 x 0,04 = 4,8m3. Wilt u berekenen hoeveel kg grind u nodig heeft, gebruik dan de rekenhulp.

Dakgrind verwijderen

Het is slim om na de zoveel tijd het grind op uw dak te vervangen. Bijvoorbeeld als het vervuild is geraakt door mos waardoor water op het dak kan blijven staan. Het verwijderen van het grind kunt u zelf doen. Let wel op: daken zijn zwak en beschadigen snel. Als u dakgrind zelf wilt verwijderen moet u secuur te werk gaan. Het dakgrind kunt u met een schep in emmers scheppen. De kiezels kunnen zijn vastgesmolten aan het dak door de hitte van de zon. Laat deze stenen zitten: het verwijderen kan een lekkage veroorzaken. Het bij elkaar vegen van het grind doet u het beste met een harde bezem zodat u niet per ongeluk de vastgesmolten kiezel loshaalt. Gebruik dan ook nooit een hark voor het bijeen vegen.

Er zijn ook bedrijven die het dakgrind voor u kunnen verwijderen. Dit doen ze met speciale wegzuigmethoden. Door het door professionals te laten doen voorkom je het risico iets te beschadigen op het dak.

Wilt u dakgrind gaan toepassen op uw plat dak? Bekijk hier ons assortiment Siergrind en kiezelstenen!