Welk formaat grind of split heb ik nodig?

Welk formaat steen het best gekozen kan worden is, naast smaak, met name afhankelijk van de toepassing. Een bepaald formaat is voor de ene toepassing beter geschikt dan voor de andere. We hebben daarom hieronder per toepassing op een rijtje gezet welk formaat het best gekozen kan worden. Het formaat 8/16 is bij de meeste soorten grind/split de standaardmaat en wordt dan ook het vaakst gekozen.

De genoemde formaten zijn altijd zeefmaten. De grootte kan dus afwijken van de onder of bovenmaat. Dit is afhankelijk van de manier waarop de korrel door de zeef valt. (Bijvoorbeeld langwerpige steentjes die in de lengte door de zeef vallen kunnen langer zijn).

Wilt u een steentje in uw tuin nameten om bij te vullen o.i.d., meet dan diverse steentjes op diverse manieren. Meet niet altijd de langste zijde, maar ook niet altijd de smalste. Kijk ook voor tips bij onze GrindCheck service!

Geschikte formaten grind/split per toepassing

 

Toepassing Steentype Grindmatten Minimale formaat Maximale formaat
Dakgrind Grind* - 5mm Geen maximum
Oprit/parkeerplaats Grind Easygravel® 5mm 32mm
Oprit/parkeerplaats Split Easygravel® 5mm 25mm
Oprit/parkeerplaats Grind EuroGravel® 5mm 25mm
Oprit/parkeerplaats Split EuroGravel® 5mm 20mm
Tuinpad Grind/split - 0mm 32mm
Siertuin Grind/split - 0mm Geen maximum

*We raden aan op daken enkel grind te gebruiken, geen split. De scherpe randen van het split kunnen de dakbedekking beschadigen

De grootte van het grind of split wordt het kaliber, formaat of korrelgrootte genoemd. Zand en grind worden gezeefd in verschillende formaten. Split wordt in de groeve gebroken in diverse formaten en verder gesorteerd op korrelgrootte. De korrelgrootte wordt over het algemeen in millimeters aangegeven met twee getallen. Het eerste getal is de minimale korrelgrootte, en het tweede getal de maximale korrelgrootte.

Een voorbeeld van een zeefmaat:

8 – 16mm. Dit betekent dat de kleinste korrel ±8 mm diameter is en de grootste ±16 mm. Het bevat ook alles wat tussen de 8 en 16 mm ligt. Het formaat 8 – 16mm is de standaardmaat voor grind of split en deze maat wordt het meest gebruikt als toepassing in de tuin.

Weet u nog niet welke maat u het mooist vind? Vraag een gratis handmonster aan!

Korrelgrootte

 

Formaat van zand

De korrelgrootte van zand wordt aangegeven in millimeters (mm) of in micron (mµ). Alles met een korrelgrootte vanaf 63 mµ tot 2 mm noemen we zand. Boven deze grootte wordt het grind of split genoemd. Korrelgroottes van zand worden niet standaard vermeld, omdat niet alle soorten gezeefd worden op een bepaalde korrelgrootte.

Een voorbeeld van een zeefmaat van zand:
180/230 mµ , dit betekent dat de kleinste korrel 180 mµ is en de grootste maximaal 230 mµ.

Breuksteen en keien

Breukstenen en keien zijn bijvoorbeeld geschikt voor het gebruik in de siertuin, als vulling/bodembedekker van plantenbakken en als vulling van steenkorven. Enkel bij het gebruik als vulling van steenkorven dient u te letten op het formaat. De maasgrootte van de korven mag niet groter zijn dan de kleinste steen. De stenen kunnen er dan immers uitvallen.

tuintrends-2019

» Bekijk naar ons assortiment grind, siersplit en keien en bestel het door u gewenste formaat!