Welke soort grind kan ik in of rond een vijver toepassen?

Met een vijver in uw tuin heeft u een echte eyecatcher, het is dan ook niet gek dat vijvers en zwemvijvers steeds populairder worden. Bij het aanleggen van een vijver denkt u waarschijnlijk niet meteen aan stenen, maar grind wordt vaak op 2 manieren gebruikt in de vijver: als filtermateriaal in een natuurlijke vijver en als decoratie rondom de vijver.

Welk filtergrind heb ik nodig voor een helofytenfilter in een vijver of zwemvijver?

Een helofytenfilter is een natuurlijk filter dat het water schoon houdt door middel van planten en bacteriën die in de bodem leven. In een vijver of zwemvijver met helofytenfilter wordt vaak Lava (Lava split) gebruikt. Lava split in de maten 8/16 en 16/32 is ideaal door de drainerende eigenschappen en de poreusheid van de stenen.Voor een mooie aankleding kunt u de grovere Lava stenen rondom uw vijver toepassen!

Lavakorrels met vijver
Lavasplit met vijver

 

Grind en siersplit rondom de vijver

Van uw vijver maakt u een bijzonder element in uw tuin als u deze aankleed met grind of siersplit. Dit geeft een rustige en natuurlijke uitstraling aan uw tuin en geeft net dat beetje extra. Denkt u eens aan mooie grassen met sierkeitje ertussen, of grove keien die er jaren lijken te liggen. Houdt u rekening met de volgende aandachtspunten om de juiste soort stenen te kiezen voor uw vijver:

Beach pebbles zwart

Niet elke steensoort is geschikt om te gebruiken in vijvers. Bijvoorbeeld marmersoorten: in vochtige omstandigheden worden deze stenen snel groen. Heeft u vissen in de vijver dan moet u zeker oppassen voor kalkhoudende soorten stenen. Nu bevatten vele soorten wel wat kalk, hier vindt u een rijtje van kalkvrije steensoorten die ook nog eens zeer sierlijk en passend voor de vijver zijn:

Mocht u toch een andere soort op het oog hebben, neem dan gerust contact met ons op voor advies, wij helpen u graag verder!

Voor alle soorten en toepassingen voor vijvers geldt: Houd u er rekening mee dat grind en split nieuw is bij levering en het nog stof kan bevatten van het breekproces. We adviseren u het materiaal nog even af te spoelen / af te spuiten voordat u ze gaat verwerken in de vijver, zeker als het een bestaande vijver met vissen betreft.

Ook kunt u uw vijver afwerken met een vijverrand om het te scheiden van bijvoorbeeld uw gras of andere tuindelen, dit geeft een stijlvol effect aan uw vijver. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld de Ecolat gebruiken, deze kunt u gemakkelijk in elke gewenste vorm buigen en is ook nog eens zeer duurzaam. Wanneer u de Ecolat gebruikt als vijverrand kunt u schroeven gebruiken om de vijverfolie aan de Ecolat vast te zetten (de Ecolat zelf zet u vast met de Ecopic paaltjes).

Vijver met witte grind

Enthousiast geworden om een vijver aan te leggen met sierstenen?

» Bekijk ons assortiment grind, split en breuksteen