Tuintrends najaar en winter 2020-2021

Nu we steeds meer aandacht besteden aan het mooi maken van onze tuinen, willen we hier natuurlijk niet alleen in de lente en zomer van genieten. We willen steeds meer tijd in de tuin doorbrengen, ook in de herfst en winter. Maar wat zijn nu de echte najaar en winter tuintrends van 2020? Wij vertellen het je graag.

De natuurlijke tuin

Een trend die het hele jaar door aanhoudt is de natuurlijke tuin. We gaan steeds meer milieubewust leven en willen dit ook laten terugkomen in onze tuinen. De strakke en betegelde tuin verliest aan populariteit. Wij willen groen! De natuurlijke tuin is duurzaam verantwoord en straalt rust uit. Veel beplanting en bloemen waar insecten en vogels blij van worden. Maar een natuurlijke tuin hoeft geen wildenis te zijn, absoluut niet. Door structuur aan te brengen in de tuin maak je hier echt een eigen plekje van. Nu denk je misschien dat een natuurlijke tuin alleen mooi is in de warme zomermaanden als alles in bloei staat, maar dit hoeft niet zo te zijn. Met siergrind en kiezelstenen, zand en gras zorg je voor een natuurlijke en mooie bodembedekking die het hele jaar mooi blijft. Ga voor een mooie natuurlijke grindsoort zoals Limburgs wit grind of Castle grind en maak hier bijvoorbeeld een tuinpad of terras van. Ook boomschors is een heel mooi en natuurlijk product om toe te voegen in de natuurlijke tuin. Leg deze bijvoorbeeld rondom de beplanting. Boomschors houdt namelijk vocht vast en zorgt ervoor dat de beplanting langer vochtig blijft. Niet alleen praktisch maar ook nog eens mooi! Daarnaast is het verstandig om niet alleen te kiezen voor beplanting die het in de zomermaanden mooi doen, maar ook bomen en struiken te kiezen die het hele jaar door mooi blijven. Verder kun je helemaal losgaan in het ontwerp van je natuurlijke tuin maar denk vooral aan het gebruik van natuurlijke materialen zoals hout, keien en schelpen. En denk in de herfst en wintermaanden zeker aan de dieren die je hulp het hardst kunnen gebruiken. Vogels, egels en eekhoorns hebben schuilplaatsen en voedsel nodig om de koude maanden door te komen. Hang daarom vogelhuisjes op, maak schuilplaatsen voor egels en laat bladeren en takken liggen zodat zij deze kunnen gebruiken. In een natuurlijke tuin zijn veel insecten te vinden, die voor hen als voedsel dienen. Ga voor een natuurvriendelijke tuin, ze zullen je dankbaar zijn.

Natuurlijke tuin castle grind

Klimaatadaptieve buitenruimte

De steeds extremere weersomstandigheden zorgen voor problemen, ook in onze tuinen. We krijgen steeds meer te maken met hevige buien en extreme hitte. Je tuin hierop aanpassen is al bij de aanleg van je nieuwe tuin makkelijk te doen, maar ook in je huidige tuin kun je hiervoor kleine aanpassingen doen. In de herfst en winter gaan we veel te maken krijgen met stormen en hevige regenbuien. Dit kan ervoor zorgen dat je tuin blank komt te staan, en dat wil je natuurlijk niet. Om natte voeten te voorkomen kun je beginnen met een aanpassing die de moeite waard is: tegels eruit, grind erin. Grind zorgt door de ronde vorm van de steentjes dat het regenwater gemakkelijk de grond in kan zakken. Nu hoef je natuurlijk niet je hele tuin vol te gooien met grind. Een trend die we veel zien is tegels met grote tussenruimtes waar grind tussen ligt. Een stijlvolle en slimme manier om te zorgen voor een drainerende ondergrond. Een paar grindsoorten die hier perfect voor zijn: Drainagegrind, Beach Pebbles of Alpengrind. Maar gelukkig is er een heel assortiment aan grindsoorten, altijd een perfecte keuze voor jouw tuinstijl! Er zijn nog veel meer manieren om je tuin klimaatbestendig te maken. Wij hebben 22 tips en tricks op een rijtje gezet, lees hier alles over het klimaatbestendig maken van je tuin: 22 oplossingen - bescherm je tuin tegen regen en hitte.

Tuin Icy blue split

De overkapping

Onmisbaar in de Nederlandse tuin: de overkapping. In de hete zomer is een overkapping ideaal om schaduw te creëren. Maar zeker in het najaar en de winter waar de regen soms met bakken uit de lucht komt vallen zul je blij zijn met een overkapping. Overkappingen zijn er tegenwoordig in alle kleuren en maten. De populairste overkappingen zijn tegenwoordig van hout. Deze dragen bij aan de natuurlijke sfeer die we graag in de tuin willen behouden. Maar ook overkappingen met glazen wanden die volledig afgesloten zijn steeds populairder. Deze zorgt voor een verlenging van je huis en maken de scheiding tussen binnen en buiten kleiner. En welke kleur zien we dit jaar het meeste terug in de tuin: zwart en groen. Een zwarte overkapping is hip. Of deze nu van hout is gemaakt en zwart geverfd of van zwart kunststof, met een zwarte overkapping zit je altijd goed. Zeker als je deze combineert met veel groene planten en andere natuurlijke materialen. De overkapping: de perfecte manier om het hele jaar buiten door te brengen. Met een loungebank en dekentje kun je hier prima vertoeven in de herfst- en wintermaanden!

Overkapping
Overkapping

Warmte in de tuin

In de herfst en winter buiten vertoeven is heerlijk, maar je gaat natuurlijk niet in de kou zitten. Gelukkig zijn er veel manieren om het ook buiten aangenaam te maken die ook nog eens stijlvol zijn. Te beginnen met een vuurtje stoken: wie vind dit nou niet leuk? Want laten we eerlijk wezen, een fikkie stoken haalt bij iedereen het kind naar boven. Een vuurschaal is de beste manier om dit veilig en stijlvol te doen. De vuurschaal is een echte eye-catcher geworden. Ze zijn er in allerlei vormen en maten. Met een vuurschaal zit je er heerlijk warm én gezellig bij! Met de Mood&Fire vuurschalen heb je een vuurschaal en vuurkorf in één. Door de dichte schaal vallen er geen asresten uit de onderkant, en het stijlvolle design geeft het gevoel van een vuurkorf. Ideaal voor een marshmallow avond. Er zijn ook nog andere manieren om er buiten warm bij te zitten. Buitenhaarden, buitenkachels, vuurkorven of vuurtafels zorgen net als de vuurschaal voor een sfeervolle en warme buitenbeleving. Maar natuurlijk ook terrasverwarmers zijn perfect om het buiten warm te krijgen. Kies wat bij jouw stijl past!

Crystal white grind met vuurschaal
Warmte in de tuin
Warmte in de tuin

De buitenkeuken

We willen steeds meer binnen naar buiten verplaatsen. Daardoor is de buitenkeuken enorm populair geworden. Buiten koken en het hier ook opeten: het is een toenemende trend. Voornamelijk in de warme zomermaanden gaan we met z’n allen buiten koken, denk maar aan de massale bbq’s die gehouden worden. Maar laat je vooral niet beperken tot deze maanden, want juist in de winter is het erg sfeervol om in de buitenlucht te smullen van de lekkerste gerechten. De perfecte manier om buitenshuis te kokkerellen is met een Kamado barbecue. Dit is namelijk meer dan een barbecue. Het is een oven, slowcooker, stomer, rookoven, pizza-oven en barbecue in één. Je kunt hier dus werkelijk alles op bereiden wat je maar kunt bedenken. En daarnaast is de Kamado weersbestendig en daardoor het hele jaar buiten te gebruiken! Organiseer bijvoorbeeld eens een kerstbarbecue!

Buitenkeuken
Buitenkeuken

Verlichting

Tot slot iets wat vaak vergeten wordt in de tuin, maar wat juist dé sfeermaker kan zijn: verlichting. Zeker in de wat donkerdere maanden is de verlichting in de tuin enorm belangrijk. Investeer hier dan ook zeker in, want dit geeft je tuin echt de sfeer en gezelligheid die je wilt. Ga niet alleen voor het noodzakelijke licht, maar varieer met verschillende soorten sfeervolle lampen. Geef de belangrijkste elementen van je tuin een sfeerlicht, maar ga zeker niet voor te fel licht. Populair zijn de lichtsnoeren met lampjes eraan, deze geven gezelligheid én sfeer en kun je werkelijk door de hele tuin hangen. Besteed wat tijd aan het maken van een lichtplan voor in de tuin, want zeker als je in de herfst- en wintermaanden tijd wilt doorbrengen in je tuin ga je hier heel veel plezier van hebben.

Tuinverlichting
Tuinverlichting
Tuinverlichting

Kortom, de tuin enkel bezoeken in de zomermaanden is echt verleden tijd. Ook in de herfst en winter kun je hier genieten, als je de tuin er klaar voor maakt. Van een natuurlijke tuin kun je het hele jaar door genieten en het is ook nog eens duurzaam verantwoord. Met het gebruik van beplanting en veel natuurlijke materialen heb je in een mum van tijd een natuurvriendelijke tuin gecreëerd. En ook het klimaatbestendig maken van je tuin is in deze regenachtige maanden een slimme zet. Echte must-haves in de herfst- en wintertuin zijn een overkapping, warmtebron en verlichting. En voor de echte liefhebber mag een buitenkeuken met Kamado barbecue natuurlijk niet ontbreken. Genoeg inspiratie dus om de herfst en winter door te komen!