Steenkorven vullen: Werkbeschrijving en handige tips

Bent u op zoek naar een mooie tuinscheiding? Dan kunt u kiezen voor steenkorven. Deze staan niet alleen prachtig in de tuin maar zijn ook nog heel eenvoudig zelf te vullen. Hierbij is het belangrijk om te weten welke maat breukstenen of keien geschikt zijn en hoeveel u nodig heeft. Lees de werkbeschrijving voor steenkorven vullen.

Handig om te weten

Let er bij steenkorven vullen op dat de kleinste afmeting van de breukstenen of keien niet kleiner is dan de kleinste maat van de mazen van de korven, dan vallen de stenen er niet uit. Heeft uw steenkorf bijvoorbeeld mazen van 50 x 50mm dan kunt u het beste stenen kiezen met een grotere maat dan 50mm (60 – 80mm of 60 – 100mm etc.). Het ligt er maar net aan wat uw smaak is of u wat kleinere breukstenen kiest of hele grove. Ook de soort steen die u kiest is afhankelijk van de stijl die u wilt creëren, zo kunt u Icy blue breukstenen kiezen voor een stijlvolle uitstraling of Baskisch rode breukstenen voor een mediterraans uiterlijk. Het is handig om te weten hoeveel breukstenen of keien u nodig heeft voordat u steenkorven gaat vullen. Zo rekent u dat uit:

Lengte x breedte x hoogte (in meter) x soortelijk gewicht per m3 = kilo

Zorgt u er wel voor dat u ca. 20% meer breukstenen of keien bestelt dan u strikt heeft berekent, in de praktijk verbruikt u altijd meer stenen bij de steenkorven vullen.

steenkorven

Aan de slag met uw eigen steenkorf

Het beste kunt u de steenkorven zelf met de hand vullen, zo zorgt u voor het mooiste resultaat en kunt u zelf bepalen hoe de stenen liggen. Plaats de vlakke zijde van de stenen aan de buitenkant (zichtzijde) van de korf voor het mooiste effect. De kleinere stenen kunt u telkens met een emmer tussen de andere stenen schudden zodat de lege plekken opgevuld worden. Zijn de steenkorven voor ongeveer 20 – 25 cm gevuld over de hele lengte, dan kunt u met een rubberen hamer voorzichtig tegen de korven tikken. Hierdoor wordt het geheel aangetrild en vallen de stenen op de juiste plek zodat holle ruimtes beperkt worden. Dit maakt er een mooi egaal geheel van en maakt de constructie stabieler. Ga vervolgens verder met de steenkorven vullen en herhaal deze handelingen iedere 20 – 25cm tot dat de steenkorven volledig gevuld zijn.

steenkorven vullen

Wij willen u erop wijzen dat de breukstenen en keien ongewassen zijn. U kunt de stenen ongewassen verwerken en hiermee de steenkorven vullen. Als u de steenkorven gevuld heeft kunt u ze even met wat afspuiten of u laat de regen de stenen schoonwassen.

Tip! Wilt u creatief aan de slag met uw steenkorven? Dan kunt u bijvoorbeeld met een andere kleur stenen een horizontale streep in de korven maken. Creëer en combineer naar eigen wens. Een mooie steenkorf gemaakt met deze werkbeschrijving? U mag ons altijd foto's sturen van uw mooiste steenkorf resultaten en wie weet ziet u uw creatie terug op onze website!

» Ook steenkorven vullen? Bekijk ons assortiment Breukstenen en keien