De stadstuin

Een stadstuin is een relatief kleine tuin in een stad of een stadscentrum. Ondanks dat het een kleine tuin is, is het mogelijk om een sfeervol gevoel en een fijne plek te creëren. U kunt dit doen door bijvoorbeeld een of meerdere terrassen aan te leggen, middels beplanting of zelfs het aanleggen van een vijver.

Er zijn diverse stadstuinen:

  • Natuurlijke stadstuin: een tuin met veel planten & bloemen en/of een gazon
  • Strakke / moderne stadstuin: een tuin met een groot terras en strakke lijnen 

Stadstuin
Stadstuin

Stadstuin aanleggen en inrichten

Hoe kunt u nu het best een stadstuin aanleggen en inrichten? Doordat de stadstuin relatief klein is wordt deze vaak opgedeeld in bijvoorbeeld een terras, een gazon en borders / plantenbakken. Een ruimtelijk effect creëert u door een aantal bakken aan de muur te hangen met hierin planten of kruiden. Houdt u hierbij wel rekening met heit feit dat een stadstuin vaak veel schaduw heeft en dat de planten / kruiden hier dus ook tegen moeten kunnen. Kruiden die goed tegen schaduw kunnen zijn bijvoorbeeld peterselie, munt en bieslook. Planten die tegen schaduw kunnen zijn bijvoorbeeld varens, hosta en de zennegroen (ajuga). Als u gebruik gaat maken van planten ga dan uit van een enkele soort. Dit geeft een rustige uitstraling. Bedek de bodem van de bakken of borders met Franse boomschors (om onkruidgroei en uitdroging van de bodem te voorkomen).

Boomschors
Voor een speels effect kunt u stapstenen in de tuin leggen en die combineren met grind of siersplit. Hier is bijvoorbeeld gebruik gemaakt van stapstenen en een gele kleur grind. Hiervoor is bijvoorbeeld Taunus kwarts te gebruiken. Afhankelijk van de rest van de indeling van de tuin zijn er diverse kleurstellingen mogelijk.
Stapstenen

Kleine stadstuin inrichten: gazon

Als u kinderen heeft mag een gazon eigenlijk niet ontbreken. Als het gazon regelmatig belast wordt dan kunnen grasdallen van toegevoegde waarde zijn. Rondom het gazon kunt u onze tuinafboording aanleggen. Op die manier blijven de grasdallen goed liggen en heeft u een mooie overgang naar de rest van de tuin.

Kantopsluiting / tuinafboording in de stadstuin

Wist u dat u onze kantopsluiting / afboording ook kunt gebruiken voor het maken van borders, plantenbakken of als vijverrand? De kunststof afboording is verkrijgbaar in 3 kleuren, zowel als een recht stuk als op rol en in verschillende hoogtes. Door de borders of plantenbakken in de lengte van de tuin aan te leggen, lijkt de tuin langer. En dat is natuurlijk in een kleinere stadstuin altijd wenselijk!

Kantopsluiting