Voordelen van stoken op pellets

Wanneer u het aanschaffen van een pelletkachel overweegt is het goed om te weten wat de voordelen van houtpellets zijn. Lees hier waarom het gebruiken van pellets in plaats van gas of haardhout beter is en welke voordelen het stoken van pellets nog meer heeft.

Wist u dat:

  1. • pellets milieuvriendelijk zijn
  2. • pellets brandstofbesparend zijn
  3. • pellets zeer praktische voordelen hebben

1. Milieuvriendelijk

Is hout gebruiken milieuvriendelijk?
Hout voor houtpellets wordt gewonnen uit bossen met een FSC-keurmerk. Hierbij wordt voor elke boom die gebruikt wordt voor houtpellets een nieuwe boom terug geplant. Pellets zijn hierdoor dus CO2-neutraal. Daarnaast worden de meeste pellets gemaakt van zaagsel: een afvalproduct en zo wordt er geen hout verspild.

Is verbranding en uitstoot schadelijk voor het milieu?
Bomen halen op natuurlijke wijze koolstofdioxide uit de lucht. Bij het stoken van pellets komt deze koolstofdioxide weer vrij en begint het biologische proces weer van voor af aan. Bij verbranding van fossiele brandstoffen gebeurt dit overigens niet. Hierbij wordt juist nieuwe koolstofdioxide die eerder ondergronds was opgesloten toegevoegd aan de atmosfeer.

Zijn houtpellets 100% van hout?
Ja, houtpellets zijn gemaakt van 100% natuurlijke materialen. Er zijn geen kunstmatige producten toegevoegd en bestaan dus voor 100% uit hout. De houtsoort die gebruikt is kan wel uiteenlopen.

milieuvriendelijk

 

2. Brandstofbesparend

Wanneer u een pelletkachel wil aanschaffen is dit vaak niet alleen voor het milieu, maar ook de kostenbesparing is natuurlijk een belangrijke factor!

Zijn pellets echt kostenbesparend?
Met een pelletkachel bespaart u zeker flink op uw energierekening, hoeveel u precies bespaart is per kachel verschillend. Omdat houtpellets een hoger rendement hebben heeft u met minder brandstof méér warmte. In vergelijking met conventionele vloeibare en gasvormige brandstoffen kan de besparing oplopen tot 50% en meer.  Vergeleken met het thermisch vermogen van gewoon hout (4,4 kW / kg) hebben houtpellets een thermisch vermogen van ± 4,7 kW / kg (verschillend per merk houtpellets).

Hoe groot moet een pelletkachel zijn om brandstof te besparen?
Hoeveel u bespaart is afhankelijk van hoeveel een pelletkachel kan overnemen van uw huidige energiebehoefte. Een snelle vergelijking van gas vs. houtpellets:  1 m3 gas levert circa 10 kW/u energie vs. 1,8kg houtpellets levert ca. 10 kW/u energie. U kunt ook kiezen voor een CV-kachel op pellets, zo kunt u uw volledige energiebehoefte overnemen en als u elektrischt kookt kunt u de gasaansluiting helemaal afsluiten.

Energie besparen met uw bedrijf?
Wilt u energie besparen in uw bedrijfspand dan kunt u financieel voordeel hebben via de Energie-investeringsaftrek (EIA). Hiermee bespaart u zowel op energiekosten als op de inkomsten- of vennootschapsbelasting. En als u een biomassaverbrandingsinstallatie aanschaft, kunt u een groot percentage van de investeringskosten van de fiscale winst van uw onderneming aftrekken.

Houtpellet kachel

3. Praktisch 

Houtpellets hebben naast goed voor het milieu en de portemonnee te zijn als voordeel dat ze zeer gebruiksvriendelijk zijn. Opslag houtpellets Houtpellets nemen minder ruimte in beslag in vergelijking met haardhout. Ook vergaan pellets niet en blijft de kwaliteit van de pellets goed als deze in een droge opslag liggen. Weten hoe pellets het beste opgeslagen kunnen worden ? Lees de blog Houtpellets opslaan.

Gebruiksvriendelijk
Omdat de pellets verpakt zijn in 15kg zakken zijn ze makkelijk te tillen en verplaatsen. Ook past in de meeste kachels precies 15kg houtpellets, zo kunt u steeds per zak bijvullen. Bij de meeste kachels kunt u door een luik of lade de kachel bijvullen zodat er geen warmte verloren gaat en geen last heeft van rook, roetvlekken, stof, stank en vonken. Er blijft na de verbranding van pellets slechts ± 1% as over, dus u blijft niet met grote hoeveelheden afval zitten.

De pelletkachel bedienen
De meeste pelletkachels zijn zelfregulerend waardoor u zelf weinig hoeft in te stellen of te doen. Tegenwoordig zijn er zelfs kachels die u met de smartphone kunt bedienen! Zo kan de gewenste temperatuur al voor dat u thuis komt ingesteld worden en komt u altijd thuis in een warm huis.

Houtpellets opslag

Enthousiast geworden van houtpellets?

» Bekijk ons assortiment pellets