Country Switch Country Switch Country Switch Country Switch
  • Tuinmaterialen gemakkelijk en snel thuisbezorgd
  • Snel & vakkundig antwoord op uw vragen
  • Scherpste prijzen
Country Switch Country Switch Country Switch Country Switch

×
Registreren

Persoonlijke informatie

Login Data

* Verplichte velden

of inloggen

Verplicht veld
Verplicht veld
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Dit is geen emailadres
Verplicht veld
Dit emailadres bestaat al
Verplicht veld
Voer a.u.b. een geldig wachtwoord in
Voer a.u.b. 6 of meer karakters in
Voer a.u.b. maximaal 16 tekens in
Wachtwoorden komen niet overeen
Verplicht veld
Emailadres of wachtwoord is onjuist

Grindmatten leggen: Hoe ga ik te werk?

30 aug. 2017
Grindmatten aanleggen

Als u aan het kijken bent naar grindmatten, of u heeft deze net aangeschaft zult u zich waarschijnlijk afvragen hoe deze gelegd moeten worden. Nu is de exacte aanleg verschillend per merk/model, maar in het algemeen kunnen we de volgende 4 stappen onderscheiden:Het leggen van Grindmatten: zo gaat u te werk

Grindmatten aanleggen: fundering

1. Fundering / Onderlaag onder de platen
Als eerste legt u een funderingslaag aan op de ondergrond waarop de grindmatten gelegd worden. Voor enkel siertoepassingen is hiervoor een aangetrild zandbed voldoende. Voor zwaardere belasting heeft u een fundering nodig, omdat er anders kuilen kunnen ontstaan in de ondergrond. In België wordt vaak een laag stabilisé of chape gelegd als fundering. Let u echter op dat dit lastig te verwijderen is later. Een onderlaag van Betonpuin oid is waterdoorlatender, flexibeler en ook weer te verwijderen als u later iets ander wilt!Voor egalisatie kunt u bovenop de fundering een aangetrilde egalisatielaag (van 3-5 cm) leggen met o.a. Brekerzand, lava of ander fijn grind (formaat 0/2 of 0/4 mm).

Grindmatten aanleggen

2. Leggen van de grindmatten
Vervolgens legt u eenvoudigweg de grindmatten (in halfsteensverband) op de ondergrond. Bij uitsparingen zaagt u de matten eenvoudig met een hand of elektrische zaag op maat. U kunt langs de zijkanten van uw grindplaten kantopsluitingen plaatsen. Hierdoor rolt het grind er niet vanaf en hierdoor worden de platen vastgezet. Laat aan de zijkanten een paar centimeter ruimte over en leg ze niet te strak tegen de zijkanten (of kantopsluiting) aan. Door warmte kunnen de platen uitzetten en zonder voeg ontstaat teveel druk waardoor de platen kunnen beschadigen. Voor parkeerterreinen of andere grote oppervlakken: Breng voldoende uitzet- of dilatatievoegen aan om temperatuursverschillen op te vangen. 

Grindmatten aanleggen: het vullen

3. Vullen van de stabilisatiematten
Tot slot vult u de grindmatten met uw grind of split, bijv. Basalt split zwart, Castle grind beige.. We raden een laagdikte van 5cm aan (bij standaardfgormaten tussen 5-25mm). Verdeel het grind/split goed over de matten, zodat u deze niet meer ziet. Dit kunt u het beste doen door het grind goed door te harken en hierdoor egaal te verdelen.

U bent nu klaar! Voor het kiezen van een model helpen we u verder door de verschillende modellen op een rij te zetten:
1. Easygravel® Grindmatten, een zeer voordelige en toch kwalitatieve grindmat met hoge belastbaarheid, leverbaar in klein en groot formaat. Met kliksysteem ter bevestiging van de platen.
2. EuroGravel® Grindmatten, aan deze matten, ook met hoge belastbaarheid, zit reeds anti-worteldoek bevestigd. Deze platen legt u aan elkaar, zonder kliksysteem. 

Let u op, dit is een algemene werkbeschrijving. Voor meer informatie, aanlegvideo's en merkspecifieke aanleginstructies kunt u de productpagina's en productbladen van de Easygravel® en EuroGravel® grindmatten raadplegen!

» Grindmatten kopen? Bekijk ons assortiment Grindmatten!

Onze aanraders
Our team
Persoonlijk advies?

Wilt u advies of heeft u een vraag over onze producten?

Our team