Oprit, parking of tuinpad aanleggen met grind
Als u een oprit, tuinpad, parking o.i.d. gaat aanleggen met grind, hou dan rekening met de belasting van deze oppervlakte. Een zwaardere belasting betreft ook vaak een andere aanleg, waar u rekening mee moet houden leest u hieronder.

 

 

 

 

Oppervlakte met geen of lichte belasting:

 

De aanleg van een tuinpad of siertuin met geen of lichte belasting is zeer eenvoudig, dit doet u in 3 stappen:

aanleg lichte belasting

  1. 1. Zorg voor een goede en vlakke ondergrond (dit kan zand of grond zijn).
  2. 2. Op de ondergrond legt u anti-worteldoek, dit is niet alleen om onkruidgroei tegen te gaan maar ook dat het grind zich niet teveel gaat mengen met de ondergrond. Het worteldoek kunt u vastzetten met grondpennen.
  3. 3. Op het anti-worteldoek legt u vervolgens het grind of split. Leg het grind/split ±5cm dik voor een goede bedekking. Let op: bij een grover formaat legt u het grind of split altijd iets dikker voor een mooi resultaat.

 

TIP: Grindmatten zijn niet noodzakelijk in verband met een lichte belasting maar kunnen wel een goede ondersteuning geven voor een looppad. Door het gebruik van grindmatten ligt het grind vaster en is u tuinpad dus ook stabieler.

Het aanleggen van grind met worteldoek is eenvoudig. Bekijk de video!

 

Oppervlakte met matig tot zware belasting:

De aanleg van een oprit of een parking geeft iets meer voorbereiding. Dit zorgt voor behoud van een mooi resultaat en een aanleg zware belastinggoede stabiele oppervlakte zonder verzakking:

  1. 1. Begin eerst met het leggen van een goede fundering van bijvoorbeeld menggranulaat (ook wel gebroken puin genoemd). Een goede fundering met een laagdikte van 20-25cm voorkomt verzakkingen en ongelijkheden na verloop van tijd.
  2. 2. Tril de fundering aan met een trilplaat.
  3. 3. Op de fundering legt u grindmatten voor een betere stabiliteit en drukbelasting. Grindmatten zorgen ook voor een spoorvrij en prettig beloopbaar geheel.
  4. 4. Op de grindmatten kunt u het grind of split strooien, hou als laagdikte eveneens ±5cm. Legt u geen grindmatten dan kunt er ook voor kiezen om het grind direct op de fundering te strooien, ook hiervoor kunt u de laagdikte van ±5cm aanhouden. Let op: bij een grover formaat legt u het grind of split altijd iets dikker voor een mooi resultaat.

 

TIP: Er zijn diverse formaten grind en split mogelijk voor op een oprit, de maat 8-16mm is de standaardmaat en zeer geschikt om met auto’s e.d. op te rijden.

 

» Ga naar het volledige assortiment grind, split, worteldoek en grindmatten

Oprit aangelegd met grindmatten en zebra split

oprit aanleggen met splitplaten   aangelegde oprit