Country Switch Country Switch Country Switch Country Switch
  • Tuinmaterialen gemakkelijk en snel thuisbezorgd
  • Snel & vakkundig antwoord op uw vragen
  • Scherpste prijzen
Country Switch Country Switch Country Switch Country Switch

Trusted Shops Keurmerk

014-480251
×
Registreren

Persoonlijke informatie

Login Data

* Verplichte velden

of inloggen

Verplicht veld
Verplicht veld
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Dit is geen emailadres
Verplicht veld
Dit emailadres bestaat al
Verplicht veld
Voer a.u.b. een geldig wachtwoord in
Voer a.u.b. 6 of meer karakters in
Voer a.u.b. maximaal 16 tekens in
Wachtwoorden komen niet overeen
Verplicht veld
Emailadres of wachtwoord is onjuist

Kasseien leggen: Hoe ga ik te werk?

16 aug. 2017

Kasseien leggen is niet erg ingewikkeld. Zelf kasseien leggen is daarom ook prima te doen. Kasseien zijn prachtig als bestrating voor in uw tuin, of u kunt hiermee een oprit aanleggen. Door de grove ruige uitstraling van de stenen creëert u een stoer uiterlijk. Hieronder geven we u antwoord op de vraag: hoe kasseien te leggen?

Voordat u daadwerkelijk aan de slag gaat is het natuurlijk handig om te weten hoeveel kasseien per m2 u nodig heeft. Uitgaande van een voegbreedte van 7mm kunt u met 1.000 kg kasseien +/- 5,5m2 vol leggen. Dit houdt dus in dat u per m2 ongeveer 182 kg kinderkopjes nodig heeft (bij een grootte van 8-10 cm per steen, de stenen in onze webshop).

Stap 1 kasseien leggen: Uitgraven

Gaat u zelf kasseien leggen dan begint u met het uitzetten van de te bestraten oppervlakte, zodat u precies weet welk gedeelte uitgegraven moet worden voor de fundering. Hoe diep er uitgegraven moet worden ligt aan of de oppervlakte al eerder is gebruikt (bijvoorbeeld als oprit), of dat het een geheel nieuw aangelegd oppervlak wordt. Als het om een geheel nieuw aangelegd oppervlak gaat moet dieper uitgegraven worden, zodat een extra stabilisatielaag / fundering van ongeveer 15 – 20cm aangebracht kan worden voor een stevige ondergrond.

Kinderkoppen
Kinderkoppen aanleggen

Stap 2 kasseien leggen: Fundering

Ligt er al een fundering op het te bestraten oppervlak, dan begint u met de volgende stap: de Straatlaag. Is er nog geen funderingslaag, dan kunt u kiezen uit een fundering van Menggranulaat of gestabiliseerd zand. Gestabiliseerd zand is een mengsel (licht vochtig) van zand en cement. Leg de fundering 20 a 30 cm dik aan. Verdeel het mengsel goed over de oppervlakte voor het kasseien leggen en tril dit vervolgens aan met een trilplaat. Let op: zorg dat de oprit een afschot heeft zodat na het bestraten (in geval van regen) geen water blijft staan. Houd hier al rekening mee bij het aanleggen van de fundering. Gemiddeld wordt er met 2% afschot gerekend: dit komt neer op minimaal 1 a 2 cm per lopende meter.

Stap 3 kasseien leggen: Straatlaag

De derde stap is het aanbrengen van de straatlaag. Dit is een losse laag van gestabiliseerd zand van ongeveer 5 cm dik. Verdeel het zand over de gehele oppervlakte. Om een gladde straatlaag te bereiken wordt in de straatlaag paslatten geduwd als hulpmiddel voor het afreien van het zand. Houdt ook hier rekening met de paslatten die een afschot hebben. Voor het egaliseren van de straatlaag heeft u een afreilat nodig (meestal van aluminium). Nu kunt u met de afreilat over de paslatten in een zigzag beweging de straatlaag egaliseren. Verwijder de paslatten als u hier mee klaar bent. De gleuven die hierdoor ontstaan vult u op met gestabiliseerd zand. De straatlaag mag niet meer betreden worden en u kunt beginnen met het kasseien leggen.

Stap 4 kasseien leggen: Bestraten

De volgende stap: het plaatsen van de kasseien. Om te voorkomen dat u de straatlaag betreed tijdens het bestraten kunt u het beste vanuit het hoogste punt naar onderen toe werken. U kunt nu de eerste rij kasseien leggen. Met een rubberhamer slaat u de kasseien in de straatlaag waardoor ze allemaal op één hoogte komen te liggen (let op: de kasseien kunnen verschillen in hoogte hebben). Het is belangrijk dat u strakke rijen maakt zodat de kasseien niet halverwege scheef liggen. Na het kasseien leggen kunt u het beste nog een afboording aanbrengen zodat deze voldoende stabiliteit geven wanneer de kasseien aangetrild worden. Dit kan met boordstenen of een steunkussen van cement gedaan worden. Gebruik voor het aantrillen van de kasseien een trilplaat met rubberen mat.

Kinderkoppen aanleggen

Stap 5 kasseien leggen: Invoegen

Bent u klaar met kinderkopjes leggen, dan gaat u de kasseien voegen met inveegsplit. Dit is in verschillende kleuren verkrijgbaar naar eigen wens, zoals Inveegsplit grijs of zwart. U strooit simpelweg het voegsplit uit over de kasseien en met een bezem gaat u de kasseien invoegen. Suggestie: u kunt de kasseien ook voegen met dolomiet. Dit geeft het geheel een erg mooie uitstraling. Wilt u wat meer onderhoudsvriendelijke voegen? Dan kunt u uw kinderkoppen voegen met cement.

Grote kans dat uw kasseien straks grenzen aan een grasperk of grindpad. Denk in dat geval aan een goede tuinafboording. Naast kasseien is de kunststof afboording Multi-Edge FLEX zeker een aanrader, daar deze bijna op hetzelfde niveau als de kasseien aansluit en hierdoor weinig opvalt.

We wensen u veel plezier en succes met uw kasseien leggen!!

» Kasseien leggen? Ga naar ons assortiment Kasseien!

Onze aanraders
Our team
Persoonlijk advies?

Wilt u advies of heeft u een vraag over onze producten?

Our team