Country Switch Country Switch Country Switch Country Switch
  • Tuinmaterialen gemakkelijk en snel thuisbezorgd
  • Snel & vakkundig antwoord op uw vragen
  • Scherpste prijzen
Country Switch Country Switch Country Switch Country Switch

×
Registreren

Persoonlijke informatie

Login Data

* Verplichte velden

of inloggen

Verplicht veld
Verplicht veld
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Dit is geen emailadres
Verplicht veld
Dit emailadres bestaat al
Verplicht veld
Voer a.u.b. een geldig wachtwoord in
Voer a.u.b. 6 of meer karakters in
Voer a.u.b. maximaal 16 tekens in
Wachtwoorden komen niet overeen
Verplicht veld
Emailadres of wachtwoord is onjuist

Kamado Keuzehulp: Welke Kamado kies ik het best?

22 feb. 2019

Barbecueën heeft de afgelopen jaren een vlucht genomen. Waar vroeger de BBQ vaak alleen in de zomer gebruikt werd, is de  trend nu om het hele jaar de BBQ te gebruiken op een steeds professionelere manier. Met de huidige generatie BBQ's is veel meer mogelijk dan alleen snel een stuk vlees klaarmaken. In tuinen wordt vaker een buitenkeuken geïnstalleerd en het hele jaar gebruikt. We gaan steeds professioneler thuis te werk als het gaat om het bereiden van ons eten. Professionele koks zijn al langer met een Kamado in de weer.

Er is veel te koop, er zijn diverse prijsklassen en afmetingen, maar wat is nu voor u de beste Kamado? We zetten hieronder de vragen en antwoorden op een rijtje. Qua merken gaan wij hierbij in op de modellen van de grootste en bekendste merken The BastardGrill Guru en het kleinere merk The Columbus. De belangrijkste vragen om uzelf te stellen zijn:

  • Voor hoeveel mensen wil ik gaan barbecueën, wat is voor mij een handig formaat Kamado?
  • Wat is mijn budget?
  • Welke accessoires?
  • Welke kwaliteit is passend voor mijn gebruik?
  • Garantie op mijn Kamado?
Kamado barbecue

Voor hoeveel mensen wil ik gaan barbecueën?

Het is allereerst belangrijk om te bedenken hoeveel eten je in 1x wilt gaan bereiden. Zijn dit vaak 2 hamburgertjes en wat groente, of bereidt je graag hele maaltijden voor grotere gezelschappen? Blijft het bij een lekker biefstukje of wil je grotere stukken gaan slow-cooken?

De kleinere Columbus Kamado 14 inch heeft een diameter van 36 centimeter en is hiermee de kleinste. Deze uitvoering is geschikt voor 2-3 personen. De grotere Kamado's zijn ca. 57 cm, o.a. de Grill Guru Classic Large Grey,  Columbus Kamado 21 inch en de Bastard modellen Medium en Large. 

Welk formaat Kamado te kiezen: let op het formaat grillrooster

Voor wie gebruik je de Kamado met regelmaat; een gezin met gemiddeld 4 personen of voor een grotere groep van 7 of 8 personen? Het formaat grillrooster maakt dan een groot verschil. Met een rooster vanaf 36cm kan je prima bakken voor maximaal 5 personen. Indien er met regelmaat veel vrienden of families komen barbecueën of je graag grote stukken vlees rookt of gaart: wees dan niet te zuinig en ga voor een van de large modellen tussen de 54 en 57 cm.

Indien je professioneler met groter stukken vlees of vis aan de gang gaat, zijn de large modellen een must. Je hebt dan niet alleen een groot rooster, maar ook allerlei extra's waarmee je echt bijzondere dingen kunt maken! Denk aan een extra grillniveau (grillverhoger), rookhoutinvoer, extra keramische stenen etc. Deze verschillen sterk per merk en model, vergelijk de modellen dus goed met elkaar.

Plate Setter
Grillrooster

Wat is mijn budget voor een Kamado?

Hoeveel geld wilt u uitgeven aan een Kamado? Deze vraag is niet onbelangrijk daar de verschillen in prijs behoorlijk uiteenlopen. U kunt al een Kamado bij ons kopen onder de € 250,00. Terwijl de duurste voor rond de €1.000 de deur uit gaat. Uiteraard kan het nog veel gekker, bijvoorbeeld metalen Kamado’s die vaak ver boven deze prijsklasse uitkomen. 

Welke Kamado accessoires zijn belangrijk?

Een grillrooster is uiteraard standaard, maar welke accessoires zijn essentieel en welke "slechts" een extraatje?
Een Plate Setter / heat deflector vinden wij echt een must. Deze verdeelt de warmte en voorkomt direct vuur onder de gerechten. De Plate Setter is eigenlijk onmisbaar als je gaat experimenteren met diverse gerechten of aan slow cooking wilt gaan doen. Daarom geven wij deze ook gratis mee bij diverse modellen! Verder zijn een aspook en regenhoes handig, en met een pizzasteen maak je meteen een pizzaoven van je Kamado! Op de productpagina's van de Kamado's wordt omschreven welke accessoires bijgeleverd worden. 

Pizzasteen

Welke kwaliteit is passend voor mijn Kamado gebruik?

De gebruikte materialen en kleisoort van de Kamado is bepalend voor de kwaliteit. Ga je echt experimenteren met de verschillende manieren van bereiden dan is het te adviseren om voor de medium of large Grill Guru / The Bastard modellen te gaan, deze zijn gemaakt van Cordoriet. Er wordt een versterkte klei of Cordoriet keramiek gebruikt voor het maken van de schaal en deksel. Van beide materialen kan je een goede kwaliteit Kamado maken, maar wat is nu het verschil? Cordoriet keramiek is een mix van Cordoriet, kwarts en keramiek dat nauwelijks uitzet bij hoge temperaturen. Daardoor zal het keramiek steviger blijven en beter tegen hoge temperaturen kunnen. Cordoriet herken je aan de hele witte kleur aan de binnenkant van de schalen. Het voordeel van Cordoriet is dat de samenstelling moet voldoen aan bepaalde eisen voordat het gebruikt kan worden. Ook wordt er gebruik gemaakt van versterkte klei. Deze klei wordt al 3000 jaar gebruikt als grondstof bij het maken van Kamado's.

De dikte van het keramiek is minstens zo belangrijk. Of er nu Cordoriet of andere klei wordt gebruikt, dit zegt weinig als de wand van de ketel te dun is. Deze Kamado’s houden de temperatuur minder goed vast en isoleren daarom minder goed, al moet gezegd worden dat concentratie bij het bereiden van de gerechten ook belangrijk is. 

Naast de kwaliteit van het keramiek zit er ook veel verschil in de gebruikte materialen. RVS en gietijzer zijn bijvoorbeeld  topklasse materialen voor onder andere het grillrooster en ventilatiekanalen, maar heeft natuurlijk een hogere prijs dan verchroomd of gepoedercoat staal. Doordat deze materialen veel langer meegaan, kunnen merken als Grill Guru en The Bastard ook langer garantie geven!

Bastard Large Compleet

Welke garantie zit er op een Kamado?

Een Kamado bestaat uit veel verschillende onderdelen en die moeten allemaal goed zijn om een goed werkende Kamado te krijgen. Daarom zijn de garantievoorwaarden belangrijk om door te nemen. Bij de verschillende modellen staan de garanties vermeld, lees deze goed door voor u voor een model kiest.

Onderhoud van uw kamado BBQ

Natuurlijk moet u de Kamado wel netjes onderhouden. De gietijzeren margrietschijf kan gaan roesten als deze niet netjes behandeld wordt en de Kamado altijd buiten staat. Kamado's waar de vlammen uitslaan is nooit goed, o.a bij het affakkelen van een Picanha, dit ziet er indrukwekkend uit, maar het vilt tussen de deksel en onderschaal kan er niet goed tegen.

Licht craquelé in de keramische laag is heel gewoon. Zie je ze nog niet bij de aanschaf dan komen ze wel na de eerste keer gebruik. Maar echte barsten of beschadigde lak mag in principe niet.

Bent u zover om uw model uit te kiezen? Ga naar ons complete assortiment Kamado BBQ's!

Kamado barbecue
Our team
Persoonlijk advies?

Wilt u advies of heeft u een vraag over onze producten?

Our team