Beginnende kamado gebruiker? Meteen iets lekkers op de Barbecue! 3 startrecepten

Hoe zet je als beginnende kamado gebruiker meteen iets lekkers op tafel? Met onze startersrecepten! Met onze eenvoudige, maar toch sublieme grillrecepten geven we u een duwtje in de rug. Want direct een slow roasted beef of een perfect gerookte kipfilet serveren, dat is wellicht wat veel gevraagd. Maar de échte barbecue smaak vangen in een simpel klaar te maken gerecht, dat leren we u graag!

Kamado recept 1. Broodje hamburger met eigengemaakte barbecuesaus

Klinkt simpel. En dat is het ook. Maar door de broodjes op de kamado af te bakken krijgen óók de broodjes die heerlijke barbecuesmaak! Ook anders is de gegrilde ui. Per broodje hamburger heb je nodig:

1 afbakbroodje of hamburgerbroodje naar keuze, niet te klein
1 hamburger naar keuze (of maak deze zelf..!)
1/2 ui 
3 plakjes augurk 
Optioneel extra beleg (hoe meer, hoe beter, toch?):  
Plakje (bijv. cheddar) kaas  
Plakje tomaat 
Blaadje sla 

Voor je eigengemaakte barbecuesaus:
± 3 eetlepels Tomatenketchup
Scheutje worchestersaus
paprikapoeder, chilipoeder of tabasco (wat je in huis hebt)
Optioneel:  klein scheutje whiskey

Bereiding: Maak je kamado BBQ aan en zorg dat deze op ± 200 graden is. Bak de broodjes af in de kamado (niet op direct vuur, gebruik je plate setter). Snijd van de ui(en) enkel de boven- en onderkant af, laat het vel zitten! Rooster de ui(en) op de kamado totdat ze een beetje zacht worden (niet op direct vuur). Laat ze even afkoelen en verwijder dan het vel. Snijd ze in ringen. Rooster de hamburger(s) op de kamado. Onder het roosteren kun je de augurk snijden en eventueel ander beleg als tomaat, sla en kaas klaarleggen. Is de ui klaar, doe de uienringen dan in een steenpannetje, bak ze kort en blus ze dan af met de tomatenketchup, worchestersaus, het paprikapoeder/chilipoeder of de tabasco. Hier komt de whiskey van pas: een scheutje erbij geeft de saus nét dat beetje extra. Saus klaar! Leg de hamburger op je broodje, beleg erop, barbecuesaus erop..smullen maar!

kamado broodje hamburger

Kamado recept 2. Vis op Spaanse wijze: in olie gebakken met knoflook, paprikapoeder en citroensap

Dat een kamado de perfecte oven is bewijst dit recept. Houd je niet van knoflook, dan kun je deze weglaten of vervangen door bijv. uienringen. Benodigdheden voor 2 personen:

2 visfilets van witvis (bijv. kabeljauw)
4 tenen knoflook
2 tl paprikapoeder of chilipeper voor wat pittiger
1/2 citroen
aardewerk schaal
olijfolie
snufje zout

Bereiding: Maak je kamado aan en zorg dat deze op een temperatuur van ± 170 graden is. Snij de knoflook in smalle reepjes. Pers het citroensap. Giet olie in de schaal (een laagje van ±1cm). Wees niet zuinig, want de olie gaat voor de smaak zorgen. Leg de vis in de schaal. Verdeel de knoflookreepjes over de vis en de olie en giet het citroensap erin. Strooi er paprikapoeder overheen. Zet de schaal op het grillrooster en laat deze rustig gaar bakken. Tip: giet af en toe een lepel van de knoflookolie over de vis. Eet smakelijk!

Ben je met meer personen: geen probleem, je kunt het recept uitbreiden naar meer personen, al naar gelang hoeveel vis er in je schaal past :-)

vis recept kamado

Kamado Recept 3. "Ensalá asá": Andalusische salade van gegrilde groenten

Benodigdheden voor 2 personen:

2 a 3 rode puntpaprika's
3 uien
olijfolie
snufje zout 
optioneel:
1 extra groene paprika
beetje oregano

Eenvoudiger kan het eigenlijk niet. En daar staat de Zuid-Spaanse keuken ook om bekend. Niet te veel poespas, maar vooral de smaken van de groente én van de barbecue vangen. Hoe? Veel olijfolie!

Bereiding: Verhit je kamado tot ± 250 graden. Gril de puntpaprika's in zijn geheel, haal ze eraf tot ze bíjna zwart beginnen te blakeren. Let op, dit komt nauw, blijf bij je BBQ. Heb je een grote kamado, dan passen de uien er bij, anders doe je die hierna. Snij de boven-en onderkant van de ui, laat het vel zitten! Rooster de ui(en) op de kamado totdat ze zacht worden (niet op direct vuur). Meestal komt dan de kern van de ui naar buiten, dit is het moment om ze eraf te halen. Laat ze even afkoelen en verwijder dan het vel. Snijd ze in ringen. Snijd de paprika in reepjes. Doe de groenten in een schaal met flink wat olie. Wees niet zuinig, want de olie gaat voor de smaak zorgen! Beetje zout en oregano erbij, en klaar is je gegrilde salade!

ensalasa

Nog geen kamado en enthousiast geworden van deze kamado recepten?

» Ga naar ons assortiment Kamado BBQ's